Welcome to Taste Point Company...

Γαστρονομικές Γνώσεις, Εμπειρίες, Προτροπές και Επαγγελματικές Συμβουλές | Ζήσης Κεραμέας

  /  Γαστρονομικές Γνώσεις, Εμπειρίες, Προτροπές και Επαγγελματικές Συμβουλές | Ζήσης Κεραμέας
Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
19 Δεκ

Γαστρονομικές Γνώσεις, Εμπειρίες, Προτροπές και Επαγγελματικές Συμβουλές | Ζήσης Κεραμέας

19 Δεκεμβρίου 2018 @ 18:00 - 21:00

Ο Ζήσης Κεραμέας γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Τούμπα του νομού Κιλκίς. Βίωσε την λεηλατημένη μετά-κατοχική Ελλάδα στην εφηβεία του, η οποία μόνο εύκολη δεν ήταν. Η αγάπη για την μητέρα του, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ασχολήθηκε με την μαγειρική, μια κλίση την οποία κατάλαβε από πολύ μικρό παιδί. Έπειτα τα πράγματα κύλησαν σαν το νερό με ένα βιογραφικό επαγγελματικής σταδιοδρομίας που θέλει βιβλίο για να το περικλείσει κανείς.

Από το 1961 έως και τα τέλη αυτής της δεκαετίας ο ίδιος εργάστηκε ως μάγειρας σε πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια της Βόρειας Ελλάδας. Τότε έκανε και τα πρώτα του βήματα στο επόμενο σκαλί της ιεραρχίας, για να γίνει το 1970, υπεύθυνος καθηγητής και Αρχιμάγειρας στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Εκπαιδευτηρίου Πάρνηθας και κατ’ επέκταση head chef του ξενοδοχείου «Ξενίας».

Διετέλεσε επίσης μέλος της εξεταστικής Επιτροπής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία ενώ παράλληλα ήταν ο βασικός υπεύθυνος εκπαίδευσης των τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης για έξι χρόνια.

Η αγάπη του για την μετάδοση των γνώσεων, που είχε αποκτήσει, αλλά και η συστηματική μελέτη καινούργιων μεθόδων για την εποχή, τον ανέλιξαν σε κομβικές διευθυντικές θέσεις, όπως η Λέσχη Αρχιμαγείρων «Ολύμπιος Ζευς» στην οποία ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για δυο θητείες και διευθυντής στην Τεχνική Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Μακεδονίας για τρεις περιόδους.

Ήταν από τους πρώτους που παρέδωσαν απειράριθμα σεμινάρια με θέματα που αφορούσαν την γαστρονομία σε όλα τα επίπεδα, κάποια δε από αυτά πρωτόγνωρα για την εποχή, όπως το κίνημα του «Slow Food»!

Θερμός υποστηρικτής της Ελληνικής Κουζίνας παρά τις γαλλοτραφείς επιρροές των σπουδών του, δίνει διαλέξεις χαρτογραφώντας τις διαφορές μεταξύ της σύγχρονης και της παραδοσιακής κουζίνας, αλλά και μια σειρά από σεμινάρια με θέμα «Την επιστροφή στην Βιολογική Διατροφή», όταν η φράση «βιολογικό προϊόν» στην Ελλάδα, ήταν ακόμη αχαρτογράφητη ή καλύτερα παντελώς άγνωστη.

Ο κύριος Κεραμέας ήταν ένας από εκείνους που έκαναν την αρχή στην σημειολογία της γαστρονομικής παιδείας. Άλλωστε οι παραστάσεις του στο εξωτερικό και η εμπεριστατωμένη μελέτη σπουδαίων πατριαρχών του είδους όπως ο θρυλικός Auguste Escoffier, του έδωσαν τις βάσεις για αυτό το βήμα. Ο ίδιος το εξέλιξε κρατώντας σημειώσεις εκατοντάδων σελίδων.
Βραβεύτηκε από Σωματεία, Λέσχες, και Συλλόγους Δ/ντων Ξενοδοχείων της Κέρκυρας, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ρόδου. Το 2012 ανακηρύσσεται από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος ως Επίτιμος Πρόεδρος, για την πολυετή σημαντική προσφορά του, ενώ η Ομοσπονδία Λεσχών Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τον τιμάει και αυτή με την σειρά της αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του, την σημαντική του συμβολή στην γαστρονομία και στον τουρισμό, αλλά και ένα φωτεινό μυαλό, παράδειγμα προς μίμηση. Το κεφάλαιο Ζήσης Κεραμέας δεν εξαντλείται ασφαλώς σε ένα απλό κείμενο.


Πληροφορίες Σεμιναρίου

Ημερομηνία19 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα18:00 – 21:00
Διάρκεια3 Ώρες
Χώρος διεξαγωγήςΠολυχώρος Taste Point | Οδυσσέως 19, Θεσσαλονίκη
Συμμετέχοντες60 Άτομα
Κόστος Σεμιναρίου50€
Περιγραφή ΣεμιναρίουΟ δάσκαλος Ζήσης Κεραμέας θα κάνει ένα σεμινάριο γαστρονομικών εμπειριών και όπως λέει ο ίδιος «Καλός μάγειρας είναι αυτός που ξέρει να μετράει τα βήματά του μέσα στην κουζίνα. Αυτό απαιτεί πολύ καλή οργάνωση, μελέτη, ακρίβεια και γερό στομάχι. Μα πάνω απ’ όλα, αγάπη και αφοσίωση μιας ζωής. Ακόμα και τώρα που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχω αποσυρθεί από την ενεργό δράση, διαβάζω συνεχώς και κρατάω σημειώσεις. Όσα προλαβαίνω τα παρακολουθώ. Άλλωστε άμα γίνεις δάσκαλος μια φορά, γίνεσαι για πάντα κάτι το οποίο μεταφέρεται και στην καθημερινότητά μας. Με βοήθησε πολύ η διδασκαλία για να γίνω καλύτερος μάγειρας Και πιστέψτε με, η αυτοβελτίωση είναι το ήμισυ του παντός αν θέλει κάποιος να εξελιχθεί σε αυτή τη δύσκολη δουλειά. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από θαυμάσιες συνταγές και θησαυρούς υλικών, τα οποία για να τα μαγειρέψει κάποιος με τον σωστό τρόπο, πρέπει πρωτίστως να τα μελετήσει και να ανιχνεύσει τις συμπεριφορές τους. Και αυτό διότι στην μαγειρική όλα είναι απρόβλεπτα. Καλός μάγειρας είναι αυτός που σκοπεύει να γίνει καλύτερος μάγειρας».

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τοποθεσία Πολυχώρου Taste Point


Widget not in any sidebars

Αεροπορικές Πτήσεις

[tp_search_shortcodes slug=»1fec0677″]